Formidling er en kunst – og den kan læres!

26 aug

Tro ikke at andre vil være interessert i det du har å si. Det er din jobb å gjøre det interessant! påpeker professor Unni Wikan ved Universitetet i Oslo i en kronikk i Aftenposten 30. juni 2010 og gir gode råd til forskere som vil formidle bedre.

Heldigvis finnes det mange forbilder man kan lære av. Under de årlige forskningsdagene arrangerer Norges forskningsråd for eksempel ”Forsker Grand Prix” , en konkurranse hvor doktorgradsstudenter får hjelp til å fortelle, forklare og engasjere på en effektiv og fengende måte. De ti beste konkurrerer til slutt om tittelen Årets formidler. Konkurransen vises på NRKs Kunnskapskanalen. I tillegg til å være informativ og underholdende, kan den være lærerik for forskere – og andre – som ønsker å bli bedre formidlere.

Formidling av forskning til folk utenfor akademia var også motivasjonen til de ti driftige damene som startet Masterbloggen. Bloggen hjelper uteksaminerte masterstudenter å spre oppgaven sin og egner seg godt som inspirasjonskilde for andre.

Flere av forskerne som mottar priser for forskningsformidling deler også villig tips og råd i artikler og intervjuer. Et raskt søk på disse kan være til stor hjelp for forskere som vil, men ikke vet helt hvordan man får det til.

Figur som viser veien fra forskning via formidling til forståelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: