Ut med språket!

25 okt

Uka etter at vi var på studiesamling i Oslo, dumpet en invitasjon ned i e-postkassa mi: Vil du være med på seminar om forskningsformidling i Oslo 25. oktober? Hilsen NFF. Gjett om jeg ville! Etter litt rydding i kalenderen, fikk jeg frigjort dagen og meldt min interesse. Minuttet etterpå fikk jeg en smilende tilbakemelding: Du har fått plass!

Programplakat for seminaretHvordan nå ut med de gode tekstene og drive god formidling på godt norsk? spurte Universitetsforlaget, Norsk tidsskriftforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Språkrådet i invitasjonen. På seminaret svarte de fra hvert sitt ståsted. Målet var å inspirere unge forskere til å skrive gode fagtekster på norsk og for et stort publikum og gi dem praktisk kunnskap om hvordan de kan nå ut med språket. Kirsti og jeg stilte motiverte opp og representerte masterstudiet på HiVe så godt vi kunne… ;o)

Ida Jackson og Jørgen Lorentzen

Ida Jackson og Jørgen Lorentzen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Seminaret «Ut med språket!» besto av følgende programposter:
 • Velkommen!
  Jørgen Lorentzen, styreleder i NFF
 • Formidlingsarbeid som kunnskapsutvikling
  Anders Johansen, professor i sakprosa ved Universitetet i Bergen. Har skrevet flere bøker om retorikk og skriveprosess, blant annet Virksomme ord. Politiske taler 1814–2005 (med Jens E. Kjeldsen), Samtalens tynne tråd. Skriveerfaringer og Talerens troverdighet. Tekniske og kulturelle betingelser for politisk retorikk
 • Fagterminologi
  Ole Våge, rådgiver i norsk terminologi og fagspråk i Språkrådet, doktorgrad i terminologi fra Norges Handelshøyskole
 • Å nå ut på nett
  Ida Jackson, nettansvarlig i Store Norske Leksikon på nett, snl.no, blogger og forfatter, blant annet av boka Sosiale medier – hvordan ta over verden uten å gå ut av huset
 • Å nå ut med innsikten
  Simen Ekern, journalist og debattredaktør i Dagbladet. Forfatter av to bøker om Italia, fikk Brageprisen for boka Roma
 • Akademisk skriving sett fra forlaget
  Hege Gundersen, sjefredaktør for humaniora i Universitetsforlaget
 • Debatt: Å publisere i tidsskrift
  Debatten ble ledet av Hilde Østby fra NFF. I panelet satt: Bente Riise, leder i Norsk Tidsskriftforening, redaktør for tidsskriftet Syn og Segn og forlagsredaktør for sakprosa i Samlaget Anniken Hagelund, sosiolog og redaktør i Tidsskrift for Samfunnsforskning og har skrevet blant annet boka Velferdens grenser (med Gro Brochmann) Cathrine Sandnes, redaktør for Samtiden og var i mange år kulturredaktør og journalist i Dagsavisen.

Signert bok

Kirsti fikk signert pensumboka si. Jeg fikk prøvd meg på simultantwitring underveis i seminaret, og fikk flere nye følgere som følge av det. Det kan forhåpentligvis komme til nytte en gang. Kanskje vil noen av bidragene fra seminaret også bidra til å skjerpe tankene mine rundt den kommende masteroppgaven. Dessuten fikk Kirsti og jeg god kontakt med representantene fra Store Norske Leksikon i pausen. Kanskje vi blir leksikonskribenter i løpet av vinteren?

– – –

PS:
NFF har lagt ut omtale av seminaret på nettsiden sin.
Du kan lese det her.

6 kommentar to “Ut med språket!”

 1. Truls Eskelund // teskelund 28. oktober 2012 kl. 08:03 #

  Godt det var dere som representerte masterstudiet – verdige og gode representanter som dere er! Kanskje vi kan få høre mer på kommende samling? …og lykke til med skriving i leksikon! Spennende… Gleder meg til å treffe alle igjen til uka.

  Selv slites jeg mellom jobb og studier. Prosjektperioden for arbeidsgiverlos går inn i sin siste fase, store deler av uka har gått med til møter i direktoratet. Men det ser ut til at ordningen videreføres og også utvikles, så det ser ut til å ha vært verd strevet.

  • Mona K. Haug 30. oktober 2012 kl. 13:50 #

   Takk for hyggelig melding. Tipper Kirsti vil snakke om Arne Johansen i hvert fall. Han holdt et godt innlegg, og Kirsti har bestilt den nye boka.

   Så flott at prosjektet trolig videreføres! Gratulerer! Håper det betyr at du få jobbe videre med det?

   Ellers er du ikke den eneste som slites mellom jobb og studier for tiden. Hos meg kan du slenge på familie og lokale lønnsforhandlinger og et lite oppussingsprosjekt som plutselig ble ganske stort også. Det har vært så mye i det siste at jeg har måttet begynne å ta nettene til hjelp for å i hvert fall nesten å få gjort det jeg skal. Men nå er i hvertfall oppgaven min klar, så i kveld skal jeg sove… :o)

  • Mona K. Haug 30. oktober 2012 kl. 13:55 #

   Her er forresten lenke til omtale av boka til Johansen:

   http://www.spartacus.no/index.php?ID=Bok&counter=671

 2. Berit Rusten 26. oktober 2012 kl. 14:44 #

  Jeg er GRØNN av misunnelse her fra distriktet. Her får jeg ingen IMPULSER..nesten…Men bra om dere forteller. Les min erfaring med å få opp forfattere jeg ønsker til vinterland. Nå går jeg og bader i snøkavet.

  • Mona K. Haug 30. oktober 2012 kl. 13:53 #

   Bading i snøkavet, forestillinger, avisartikler, impulsskriving og dadaisme. Høres da ut som om du får en og annen impuls der ute i distriktet også!

   Og tenker med gru på hvor høyt tempo du hadde hatt hvis du hadde oppholdt deg her i sentrale strøk for ofte… ;o)

 3. markildmaster 26. oktober 2012 kl. 09:12 #

  Så bra at dere dro! Jeg så også invitasjonen og tenkte jeg hadde lyst til å gå… men så er det så mye man vil få med seg. Særlig etter at masterstudiet har røsket hardt i savnet etter ny lærdom…

  Men jeg tror NFF nå legger ut lenker til alle sine seminarer, med lyd og bilde? Eventuelt noe for dem som ikke var der? Hører uansett fra dere om hva dere lærte osv.!

  Tirsdag prioriterte jeg min «guru», Per Petterson på Litteraturhuset, om hans siste bok «Jeg nekter». For øvrig en veldig pettersonsk tittel. Har noen av dere lest den? Jeg syns språket er verdt en studie, helt spesielle setninger, helt spesiell stemning… Men nå er jo ikke det sakprosa. Selv om vi riktignok har mye å lære på språk- og stilfronten av de skjønne… Kanskje ikke minst når vi leser mye forskningsstoff og annet akademisk!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: