Fra perm til skjerm

31 okt

Den digitale utviklingen har endret film- og platebransjen radikalt de siste ti årene. Nå står bokbransjen for tur. Det får konsekvenser. For leserne. For forfatterne. For forlagene. For bokhandlene. For bibliotekene. For deg og meg.

Nesten 17 000 personer er direkte knyttet til arbeidet med å skape, produsere, distribuere, selge og låne ut bøker i Norge (Andreassen). I tillegg kommer de som jobber med mye av det samme i landets tidsskrift og annen faglig publiserings- og formidlingsvirksomhet.

Er det plass til meg i dette bildet og eventuelt hvor? Det er en av tingene vi som studerer faglitterær skriving, formidling og publisering ved Høgskolen i Vestfold forsøker å finne ut av i forbindelse med studieemnet “Formidling og forleggeri”. Her lærer vi om forlagsbransje, redaksjonelt arbeid og litteraturformidling og prøver ut i praksis hvordan det er å være forfattere, konsulenter og bloggere. Kunnskapen vi tilegner oss er til inspirasjon og nytte i det daglige arbeidet vårt som skribenter. Forhåpentligvis vil den også være til hjelp i eventuell fremtidig kontakt med forlag eller annen publiseringsvirksomhet.

En ny, digital hverdag
I løpet av de siste tjue årene har internett utviklet seg til å bli et av de mest brukte mediene for kommunikasjon. De siste fem årene har nettbruken endret seg så mye at man snakker om en ny generasjon nett, web 2.0. Den viktigste endringen er at leseren ikke lenger bare leser, han skriver også. Tekster er ikke lenger avsluttede enheter som spres i eksakte kopier, men er levende organismer som endres, kommenteres og lenkes til. Alt tyder på at dette er den største omveltningen siden billige bøker og aviser ble tilgjengelige mot slutten av 1800-tallet. Det gamle kunnskapssamfunnet med produsenter, distributører og myndigheter med kontroll over innholdet er borte. Dette er spesielt synlig på sosiale medier, for eksempel blogger som denne.

På blogg må man nemlig være forberedt på å få tilbakemeldinger i form av kommentarer og spørsmål som bør følges opp. Denne kommunikasjonen er faktisk poenget med hele bloggen, mener Ida Jackson. Dialog og meningsutveksling. Så sterkt er elementet av samspill at innimellom synes det er bedre å la være å publisere ferdigskrevne innlegg enn å legge dem ut uten å ha tid eller mulighet til å følge dem opp. Dette illustrerer en av de største endringene fra tradisjonell publisering i papirform til publisering på nett. Der man før var ferdig med teksten når den ble publisert, er det ofte da det største arbeidet starter når man publiserer på blogg.

Digitaliseringen bryter ned skiller mellom ulike sjangre og mellom produsenter og konsumenter. Bredbåndene vil bli stadig bredere og få plass til stadig mer, stadig raskere. Statistikken viser at leserne er på vei over fra perm til skjerm. Utviklingssjef Svein Arne Brygfjeld ved Nasjonalbiblioteket tror at alle bøker snart vil finnes på nett i en eller annen form. Thomas Moen mener det snart vil være flere som leser blogger enn som leser aviser.

Forfattere, som meg, går på kurs for å lære å bruke skrivekunnskapen på flere måter og i flere medier. Likevel nøler forlagene med å satse digitalt. De er redde for hva det vil gjøre med inntjeningen. Det er bokhandlene også. Mange av bibliotekene er imidlertid i ferd med å ta grep og beveger seg fra å være boksamlinger til å bli møtesteder. Tirsdag 30. oktober åpnet for eksempel Nasjonalbiblioteket utstillingen ”All verdens kunnskap. Leksikon fra perm til skjerm”. Utstillingen er også tilgjengelig som nettutstilling. Gjennom prosjektet Bokhylla har Nasjonalbiblioteket også digitalisert 114 500 bøker fra 1808 til 2009 og lagt dem ut i sin helhet slik at alle som vil kan lese. Det går fremover. I hvert fall på skjerm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: