Å skrive klart

13 nov

Den 13. november er Språkdagen. Med stor S.  Språkdagen er en årlig konferanse som setter søkelys på aktuelle språkspørsmål, arrangert av Språkrådet.

Språkdagen 2012 handlet blant annet om språket som del av danningen og kulturen og som redskap for forståelig formidling og kommunikasjon. 

Språk og dannelse
Ett av innleggene på konferansen ble holdt av professor Kjell Lars Berge fra Universitetet i Oslo. Han var opptatt av skriftkulturell dannelse og skriftkulturelle utfordringer i kunnskapssamfunnet, blant annet som følge av økende krav til avansert skrivekyndighet og omfattende digitalisering i store deler av samfunnet.

– Skriften er en semiotisk ressurs som muliggjør, legger til rette for eller etablerer vilkårene for visse sosiale institusjoner, kulturelle samhandlingsmønstre og -prosesser og individuelle og kulturelle tenkemåter, sa Berge. *

Klart språk
Berge var også opptatt av prosjektet «Klart språk i staten». Hvordan kan den offentlige ytringskulturen bevares og videreutvikles? spurte han og etterlyste grundigere og mer samlet forskning på norsk skriftkultur.

Tungt offentlig språk kan være en alvorlig trussel mot demokratiet, mener redaktør Per Olav Solberg.
– I møtet med offentlige brev, skjemaer og søknader er det viktig at man skjønner hva man skal gjøre. Forstår man ikke det, er det et demokratisk problem, sier Solberg til Aftenposten i anledning Språkdagen.

Også sakprosaprofessor Anders Johansen er opptatt av det offentlige språket.
– Livet i den norske offentligheten er svekket av en alvorlig sykdom i språket, skriver han i essayet «Virkelighetssjokk» i siste nummer av tidsskriftet Prosa.
 .

– – –

* For moro skyld sjekket jeg liksen i Berges sitat. (Liks er en lesbarhetsindeks som gir en antydning av hvor lett eller vanskelig en tekst er å lese ut fra antall ord per setning og andelen lange ord.) Resultatet var som følger:

«Tekstens lesbarhetsindeks er 79. Det betyr at den regnes som veldig vanskelig, byråkratspråk. Skriv om.»

Sjekk liksen på en av dine egne tekster her!

3 kommentar to “Å skrive klart”

 1. studtorastorm 21. november 2012 kl. 14:40 #

  1) Takk for tips. Og at du skriver og legger lenker til sånne dager vi aldri får med oss i Trondheim
  2) Spill… sånnsom bullshitbingo er spuert ..sikker..men du er foran..igjen. Skjønner ike hvordanjeg skal kommemeg inn… ha ha..jeg som er klar til å danse på nettet.
  3) Hva er et klarspråk ifb meddet som skjer i Gaza nå. Det språket Mads Gilbert bruker? Se min siste blogg

 2. markildmaster 15. november 2012 kl. 09:48 #

  Takk for påminnelsen om språkdagen, Mona! Jeg mener den trengs.

  Og ikke minst: fint å bli minnet om redskapet LIKS! Lenge siden jeg brukte det nå. Men helt sikkert flere enn Berge som kan ha godt av å «likse» tekstene sine.

  Har nettopp lest Anders Johansens anmeldelse i Prosa. Mye til ettertanke der. Syns særlig dette er godt merket og kommentert fra hans side, han snakker her om Faremo:

  SITAT:
  «Det er nødvendig med «et forsterket fokus på ledelse,» sa hun da: Man må «etablere gode styringsmodeller», «være pådriver for samhandling» osv. Den som lurer på hva dette innebærer, kan merke seg at statsråden også lovte å sørge for «ledelsesoppmerksomhet knyttet til resultater» og «gjennomføring av tiltak som bøter på mangelfull robusthet på kritiske områder». (16)

  Slikt er intetsigende og dødsens kjedelig. Morten Strøksnes merket seg en flom av ord av typen «styringsdialog» og «håndhevelsesbistand». «Ingen vet hva ordene egentlig betyr, men de høres imponerende ut for barn – og Faremos språk gjør oss alle til barn. Vi blir sittende rastløse på stolen og får lyst til å gå ut og leke. Det er også meningen.»
  SITAT SLUTT.

  Ja, at språk er makt (og avmakt) kan vel neppe sies klarere?

  • Mona K. Haug 15. november 2012 kl. 10:55 #

   Liksmålere er smarte å bruke innimellom for å bli mer bevisst på eget språk. Jeg hadde også nesten glemt det, men nå er jeg igang igjen. Skårer tekstene mine over 50, er det på tide med en grundig sjekk.

   Er veldig enig i Morten Strøksnes vurdering av Faremos ordvalg. Og tenker at Anders Johansens ord om at akademikere ofte bruker språket som et slags verneutstyr, passer minst like godt på politikere (se https://mkhaug.wordpress.com/2012/11/05/forskningens-sprak/).

   Ingenting blir sannere eller bedre av å gjemmes bak kronglete uttrykk. Tvert imot blir det nesten latterlig, som om det var tatt rett fra Språkrådets svadagenerator (http://gamma.kaldera.no/svada).

   I sånne tilfeller skulle jeg ønske flere hadde mot til å spille bullshitbingo. Det kan være ganske oppvikkende når svadaen står på som verst!
   Se for eksempel http://8978.vgb.no/2008/01/20/blondie-inviterer-til-uhoytidelig-bullshit-bingo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: