Fra idé til ferdig film

30 apr

På andre samling i emnet dokumentartekster for film og fjernsyn prøvde vi oss på litt praktisk arbeid med film. De to gruppene ble enige om hver sin idé, skrev synopsis, forberedte minimanus, tegnet bildemanus, filmet og redigerte. Fem timer senere lå resultatet ute på Skrivemasterbloggen.
Her oppsummerer jeg kort prosessen vi deltok i.

Idéearbeidet
De to gruppene fikk i oppdrag å komme frem til en idé hver til en kort film (under ett minutt). Gruppe to endte etter hvert opp med å lage en pastisj over en reklamefilm for Tine kremfløte (om en mann som ikke ville flytte hjemmefra) som ble vist på første samling. Idéen var å gjenskape tre-akteren med en evig student som ikke ville slutte på HiVe. Som i reklamefilmen, ønsket vi å bruke samme bildeutsnitt og kameravinkel i hver akt.

Synopsisen
Vi skrev en kort beskrivelse av filmidéen, det vil si hva filmen skulle fortelle. En synopsisen bør besvare følgende spørsmål:
• Hva handler filmen din om?
• Hvorfor vil du lage filmen?
• Hvem er dine hovedkarakterer?
• Hvor starter filmen og hvor ender den?
• Hvordan skal du bygge opp din historie – dramaturgi
• Formspråk – voice of god, ingen kommentar, intervju, cinema direct håndholdt kamera, stativ, tablåer

Manusskrivingen
Vi samarbeidet om å utvikle manus, som i denne sammenheng var svært kort, med korte beskrivelser av scenene vi så for oss og eventuelle replikker.

Bildemanuset
På bakgrunn av manuset, laget vi et storyboard, hvor vi planla ni innstillinger med kameraposisjon og kameravinkel.

Filmingen
Opptakene foregikk i kantina på HiVe. Her fikk vi blant annet erfare litt vanskelige lys- og lydforhold og prøve ut ulike kameraavstander.

Redigeringen
Man kan gjøre mye med en film i redigeringen. Siden den måtte gå fort denne gang, hadde vi hovedfokus på å skrelle bort unødige bilder, justere lydnivå, legge til bakgrunnsmusikk og lage myke overganger.

Publiseringen
Til slutt publiserte vi filmen på skrivemasterbloggen. Resultatet kan ses her:

Erfaringer
Spillefilm kan i stor grad planlegges og tilrettelegges på forhånd. Det kan ofte ikke dokumentarfilm. Det er derfor ikke alltid like lett å forutsi hvordan opptakssituasjonen kommer til å bli og planlegge kameraplassering, kameravinkel o.l. på forhånd. Mye må tas på sparket der og da. Store deler av arbeidet med filmen gjøres dessuten i redigeringen. Her skal både store og små detaljer bearbeides. Dette er en møysommelig jobb som tar tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: